Endrizzi

Vini, Vidi, Endrizzi

Het geeft mij altijd een heerlijk gevoel als we de Alpen doorrijden en dan uitkomen bij mijn geliefde Italië. De uitlopers van de Alpen en de oevers van de rivieren Isarco en Adige geven samen bijzonder goede omstandigheden om prachtige wijnen te geven. Alto Adige heeft een rijke geschiedenis, door het plaatsje San Michele loopt de weg, Masetto, die als enige doorgang bood voor de Romeinen om de Alpen te doorkruisen richting het noorden van Europa. Aan deze Masetto ligt het familiewijngoed van Endrizzi, een wijngoed met een rijke en levendige historie. De familie Endrici is een van de hartelijkste families die je kunt bedenken en ik mocht hun bezoeken!

Mijn bezoek aan Endrizzi was tijdens mijn vakantie aan het Gardameer en mijn gezin was ook meer dan welkom. Mijn kroost zit niet altijd te springen om weer een bezoek te brengen aan de “geliefde wijngaarden van mams”, maar Lisa maakte het voor iedereen een onvergetelijke dag. Endrizzi ligt aan de authentieke Romeinse Masetto, het huis dateert uit later, 1885. Onder de luifel aan de zijkant staat een zeer oude druivenpers en nog wat andere attributen uit vervlogen tijden, ze maken de sfeer en het gevoel helemaal compleet. Dit gedeelte van het huis kan prachtig benut worden voor bruiloften en mooie feesten. De andere zijkant van het huis is helemaal van nu! Op een zeer passende wijze is een complete opslag aan het huis gebouwd met een frisse en strakke trappengallerij naar beneden. We beginnen in de kelder, waar het heerlijk geurt naar wijn en hout. Kaarslicht tussen de verschillende formaten wijnvaten geven het geheel een romantische uitstraling. In de kelders bevindt zich ook de schatkamer van Endrizi, een plek met bijzondere en mooie, zeer oude jaargangen. Vanuit de kelder lopen we door naar de vinificatie ruimtes van het huis.

Deze ruimte is op een zeer functionele ,maar ook esthetische wijze vormgegeven. Cristine Endrici, de vrouw des huize en moeder van Lisa, is de bedenkster van de indrukwekkende ruimte. De cuveés  staan in een ruimte waar met staal een extra verdieping is gecreëerd. Dit is heel handig voor de oenoloog om op deze manier de cuveés te controleren. De cuveés worden ook van boven afgevuld met druiven, die via gaten in het plafond naar beneden worden gebracht, zo maakt men optimaal gebruik van de zwaartekracht. De ruimte voelt echt als het kloppende hart van het bedrijf, Lisa glimt ook van trots. Daarnaast bevindt zich nog een hal die steeds meer en meer ingenomen wordt voor de productie van mousserende wijnen. Ik heb het nu over wijn met een tweede vergisting op fles, dus à la champagne. De druiven die voor de mousserende wijnen van Endrizzi gebruikt worden staan op de hoogste wijngaard die ze hebben. De druiven zijn in de jaren ’80 aangeplant en zijn stokken met een originele Champagnestreek herkomst. Het zijn Chardonnay en Pinot Noir druiven. De mousserende wijnen van Endrizzi zijn echt heel goed, Piancastello is wat lichtvoetiger, Endrizzi Brut is daarintegen echt ‘hardcore’ mousserende wijn.

Endrizzi-wijn-vin-vino
Samen met Lisa van Endrizzi.

Behalve de hoog gelegen wijngaard met klonen uit de Champagne streek, heeft Endrizzi natuurlijk nog veel meer eigen wijngaarden. Druiven als Teroldego, Lagrein en Nosiola staan naast de wat klassieke Franse rassen, maar ook Riesling en Müller Thurgau en niet te vergeten de Gewürztraminer. Deze laatse komt van origine eigenlijk uit de streek, uit het plaatsje Traminer. Zo werd de druif ook genoemd, maar waarschijnlijk vanwege de combinatie met het kruidige karakter is er in een ander Europees deel ‘gewürz’ aan toegevoegd. De wijngaarden van Endrizzi hebben eigenlijk een enorm bereik, behalve deze wijngaarden in San Michele, bezitten ze ook wijngaarden in de Maremma. Dit ligt in het zuid-westen van Toscane. Wijnen uit dit deel worden eveneens gevinificeerd in de kelders van Endrizzi San Michele. De wijnen hebben een basis van de Sangiovese druif, al dan niet gecombineerd met Merlot en Cabernet Sauvignon. Ze geven naar mijn mening enigszins een knipoog naar de ‘Super Tuscans’. Lisa en haar broer Daniele hebben dit jaar voor het eerst een hele spannende combinatie gemaakt van de Teroldego druif uit Adige en de druiven uit de Maremma. De Dalis Rosso, echt een super zomers glas rode wijn, echt een glas die gekoeld ook super gaaf drinkt. Ik zeg zomers, maar bij een steak tartaar of licht gegrilde vis kan hij natuurlijk alle seizoenen mee!

Terug naar wijnproeven en eten, ook dit had Lisa fantastisch voor elkaar. We kregen prachtige wijnen ingeschonken, natuurlijk niet mijn kroost onder de 18, met heerlijke streek specialiteiten. Veel wijnen van Endrizzi kende ik natuurlijk al, dus het zou complete onzin zijn als ik zou schrijven dat ik verpletterd was van de hoge kwaliteit. Al moet ik absoluut bekennen dat daar, op de uitlopers van de Alpen, de smaak van de wijnen nog net iets meer dimensie geeft. Zo proefde ik die middag ook de Masetto Doré, een wijn die wij bij Heeren van de Wijn nog niet verkochten, nu wel! Het is een Chardonnay en absoluut een duurdere variant, maar zo’n onwijs mooi glas, echt een voor op je verlanglijstje of gewoon voor een verwenmoment. Wijnen van Endrizzi die eigenlijk altijd al een diepe indruk op mij maakten zijn de Golalupo, dit is een Pinot Noir reserve of de Serpaiolo. In het wit word ik toch wel heel blij van de Dalis of de Pinot Grigio, Dit is echt een plus-plus Pinot Grigio, maar ook de Gewürztraminer is om door een ringetje te halen en geeft een mega tof effect bij een gekruide mosselschotel.

Ik bedank Lisa en haar familie voor de enorme gastvrijheid, deze dag heeft mijn liefde voor Italiaanse wijnen allen maar doen groeien.

Cin cin!

 

Cantina Endrizzi

Località Masetto, 2, 38010 San Michele All’adige TN, Italië

www.endrizzi.it