Noem eens tien Champagne huizen op die je zo uit je mouw schud? Wedden dat de meesten van jullie nog nooit gehoord hebben van Besserat de Bellefon. Eerder in het jaar had ik mijn glaasje al gevuld met dit goddelijke drankje en was ik al mega enthousiast! Een paar weken geleden mocht ik een bezoek brengen in de wondere wereld van Champagne, ik begon er gewoon zelf van te bruisen.
Het Champagnehuis Besserat de Bellefon is gevestigd in het hart van Épernay. Prachtig met een statige authentieke uitstraling. Wij werden meer dan hartelijk ontvangen door Godefroy Baijot en kregen een tour de Champagne XL. Uiteraard heb ik mij sinds november wat meer verdiept in dit huis en wist ik dat er een innige band is tussen de Franse gastronomie en dit bijzondere glas Champagne, maar dit bezoek gaf meer dan een wauw-ervaring. Ik voelde me ongeveer hetzelfde als Sjakie in de chocoladefabriek. Godefroy werd mijn Willy Wonka, maar dan wel in een mooie Johnny Depp versie!
Na een perfecte Franse lunch in het La Grillade Gourmande kregen we een uitgebreide tour in de tempel van Besserat de Bellefon ( lees speurtocht ). Imposante cuveés van inox, rvs en hout in allerlei variaties en formaten kwamen aan ons voorbij, Champagne basiswijn in solera-systemen van wel 30 jaar en een laatste blend-cuveé, zo ruim, je zou er haast in willen duiken! Na deze etage daalde we de trappen af naar de mystieke kelders. Besserat de Bellefon bezit ongeveer 15 kilometer aan kelder in verschillende verdiepingen opgedeeld.
Door het vage licht en de vochtige, enigszins beschimmelde wanden, geeft het een hele aparte sfeer. Je loopt hier langs allerlei flessen Champagne loopt waarin je bijna iets magisch ziet gebeuren. De gisten vormen spookachtige dotjes in de flessen. We passeerde van alles, flessen met een liqueur de tirage ( dit zorgt voor de bubbels/mousse in Champagne) deze liggen soms wel jaren te rijpen, gyropalletes voor de standaard bouteilles, maar ook pupitres voor de meer bijzondere flessen en de grotere formaten. Nog even ter opheldering, gyropalletes zijn een soort automatische flessendraaiers en een purpitre is een houten rek waar een Champagnefles schuin in hangt. Een man draait deze fles dan iedere keer een slag zodat de spookachtige dot langzaam naar de hals van de fles kruipt en uiteindelijk verwijderd kan worden. Terug naar de 15 kilometer lange kelders, waar we nog langs zeer exclusieve flessen kwamen en privé opslagplekken van mensen die enorme liefhebber zijn. Die liefhebber ben ik ook wel, maar helaas geen plek voor mij! Wel mochten ik mijn naam kerven in de zachte kalkwand, dat kan ook niet iedereen zeggen. Na kilometers door de kelders gewandeld te hebben, stegen we weer op en vertoefden we in het daglicht boven. De ruimte waar de flessen ontdaan worden van de dot gistcellen en afgevuld worden. Een dame checkt fles voor fles of er geen drup ontbreekt, waarna de flessen een soort dansje krijgen. Dit zorgt voor een goede menging van de Champagne met de liqueur d’expédition. Een kurk en muselet zorgen voor de finishing touch en de Champagne is eigenlijk per direct klaar om van te genieten en daar was nu de tijd voor aangebroken.
Terug naar een ander gedeelte van het gebouw. Godefroy gaf ons een proeverij van het hele gamma. We gingen van rosé naar brut, blanc de blancs, blanc de noir, extra brut, maar ook de zeer bijzondere BB cuveés. BB denk je nu misschien, dat kennen we wel! Brigitte Bardot! Deze zeer bijzondere vrouw heeft haar naam verbonden aan het Champagne huis. Dit heeft ze niet gedaan met een “way over de top” marketingbudget, maar dit heeft ze gedaan omdat ze Besserat de Bellefon een zeer warm hart toedraagt, hoe bijzonder, anno 2019, is dat! De Franse gastronomie draagt Besserat de Bellefon sowieso ook een heel warm hart toe. De Champagne heeft namelijk een unieke lage druk op hun bubbels zitten, dit zorgt voor een zeer zacht gevoel in je mond, bijna crème-achtig. Besserat de Bellefon Champagnes bezitten ook allemaal een hele fijne frisheid en geven je echt een vrolijk gevoel, maar met name die zachte mousse maakt de Champagne magnifiek inzetbaar bij hele diverse gerechten, maar ook super als glas om te proosten op de mooie dingen in het leven.
Als je mij nu vraagt welke variant ik nu het aller lekkerst vond, kan ik bijna niet kiezen, maar de rosé en de extra brut gaven mij nou net die kriebel meer. De rosé vanwege het aroma van zomers rood fruit en de extra brut omdat ik hier smaken in tegenkom die het een heel bijzonder glas maken, fris, strak en toch weer die hele zachte finale.
Besserat de Bellefon heeft sinds kort hun flessen voorzien van een hele frisse buitenkant. Elk detail is onder de loep genomen. De flessen hebben hierdoor een hele frivole maritieme en toch ook klassieke uitstraling. Een fles die je alleen al wilt hebben omdat hij zo top oogt. Besserat de Bellefon volgen op insta geeft een mooie indruk,#besseratdebellefon .
Ik hoop dat jullie allemaal heel snel gaan genieten van een glas of fles Besserat de Bellefon en om met de woorden van Brigitte Bardot af te sluiten,
“a bubble of love”
Esther Zwanink Stevens